Kalleklev Management

Switch to desktop

06 Jun

Ketil Bjørnstad - Edvard Munch - Soloppgang

”SOLOPPGANG” er en kantate som bygger på noen av Edvard Munchs sterkeste tekster, der han vakler mellom det destruktive og forsoningen med livet og lyset, slik han beskriver det i ”Solen” i Aulaen. Når det nå nærmer seg det store 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel i 2013, er ”SOLOPPGANG” ment som en hyllest til mesteren. Spør etter ledige datoer i Munch-året 2013.

 

Edvard Munch var sterkt splittet i synet på kristendommen. Blant sine tre viktigste bøker hadde han både Bibelen og Hans Jægers Fra Kristiania-Bohêmen. Den tredje var Dostojevskijs Forbrytelse Og Straff.  I Soloppgang er det tekster fra forskjellige perioder i Munchs liv. Alle skildrer eksistensielle dilemmaer: å leve eller å gå til grunne, å tro eller å observere. Med dette perspektivet klarer Munch å skildre sin egen barndomsopplevelse av morens død, følelsen av å vakle på kanten av et stup, uten å vite til hvilken side han vil falle. Han skildrer også, i Som I En Kirke (St. Cloud-manifestet), hvordan han forsøker å forene den strengt kristne oppdragelsen han fikk fra sin far, med  Hans Jægers sannhets-imperativ: Du skal skrive/male ditt liv!


Det var bokstavelig talt lyset som reddet ham fra undergangen. Soloppgangen langs vestkysten av Oslo-fjorden, fra Åsgårdstrand til Kragerø, etter oppholdet på dr. Jacobsens klinikk, som skulle bli hovedmotivet for Aula-dekorasjonene. Da han sterkt svekket kom tilbake til Norge i 1909, godt hjulpet av sine venner, søkte han seg bort fra det destruktive, og trakk seg tilsynelatende tilbake fra livet. Men han glemte aldri det han hadde vært igjennom. I Soloppgang kan man tydelig se i hvor stor grad Munch kjempet med og mot livskreftene, og hvor sterkt han hele tiden lengtet etter avklaring og forsoning. Kanskje fant han begge deler til slutt. Og han fant det, bokstavelig talt, i mørkets motpunkt: I lyset. I soloppgangen.

 

 

Bjørnstad har beskjeftiget seg med Edvard Munch, både som musiker og forfatter, siden han møtte Paal Hougen som direktør for Munch-Museet tidlig på syttitallet. Det første verket var trippelalbumet ”Leve Patagonia” fra 1978.

-Min innfallsvinkel til Munch er at han også var en meget sterk tekstforfatter. Jeg bygget jo HISTORIEN OM EDVARD MUNCH på dette tekstmaterialet. Derfor er det ekstra hyggelig at boken nå trykkes opp igjen både i Norge, Tyskland og England. -Nok en gang frykter jeg at Norge ikke tar vare på Munch-arven og gir ham et skikkelig jubileum. -Det ville vært fantastisk å fått gjort disse Munch-tekstene tilgjengelige for et større publikum, både i Norge og i utlandet sier Bjørnstad.

Kantaten SOLOPPGANG,  ble uroppført av Nordstrand Musikkselskaps kor i Universitetets Aula 14 november ifjor, for fullt hus og med stormende jubel.  Dette verket er nå spilt inn med det fantastiske Oslo Kammerkor, Kari Bremnes, Aage Kvalbein, m.fl, og vil bli lansert internasjonalt på en cd i 2013.

I forbindelse med Munch-utstillingen i Frankfurt solgte Suhrkamp Verlag nærmere 20.000 eksemplarer. Og nå trykker Arcadia opp boken i påvente av utstillingen i Tate Modern. Gyldendal har også gjenutgitt boken.

Forøvrig har cd-en ”Løsrivelse”, der Kari Bremnes synger tekster av Edvard Munch, solgt i over 50.000 eksemplarer. Ketil Bjørnstads siste innspillinger på ECM har solgt i mer enn 150.000 eksemplarer og fått stor oppmerksomhet i internasjonal presse.

 

Nettopp fordi begge disse prosjektet på en måte tar Munch ned fra veggen og gjør at folk faktisk kan synge, eller lytte til, mesterens egne tekster, gir rom for mange muligheter. Kor fra hele Norge vil kunne synge SOLOPPGANG neste sommer. Enkelte byer har allerede bestilt verket og reservert datoer. Både SOLOPPGANG og LØSRIVELSE vil kunne brukes ved forskjellige anledninger over hele landet. Soloppgang vil kunne bli et samarbeid mellom profesjonelle og amatører, slik Bjørnstad har samarbeidet med lokale krefter om MESSE FOR EN SÅRET JORD i mange år allerede, mens LØSRIVELSE også kan gjøres med band.

 

MEDVIRKENDE PÅ SOLOPPGANG:

Kari Bremnes (sang)
Aage Kvalbein (cello)
Matias Bjørnstad (klassisk saksofon)
Bjørn Kjellemyr (bass)
Hans-Kristian Kjos Sørensen (slagverk)
Ketil Bjørnstad (piano)
Oslo Kammerkor ( leies inn for anledningen)
Egil Fossum (dirigent)


To presseklipp fra Aftenposten i forbindelse med uroppførelsen 12. november 2011. Under uroppførelsen i Universitetets Aula i Oslo 12. november 2011, var det mange som ikke kom inn, og det var stormende jubel og stående applaus:

Høyreklikk på bilde og  forstørr for å lese teksten.

Copyright by Kjell Kalleklev Management 2012 | site: fairwater.nl. All rights reserved.

Top Desktop version